loading
Μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος-ΗΠΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΣΙΑΚΟΣ

 κολονοσκόπηση είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Καταρχάς, αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς εμφανή συμπτώματα στα πρώτα στάδια. Μέσω αυτής της εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να αναγνωρίσει πολυπόδες στο έντερο, οι οποίοι αν δεν αφαιρεθούν, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου.

Ακόμη, η κολονοσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση άλλων σοβαρών παθήσεων του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις. Η πρώιμη διάγνωση αυτών των καταστάσεων είναι κρίσιμη για την έγκαιρη θεραπεία τους, η οποία μπορεί να μειώσει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η Σημασία της Ενημέρωσης και της Πρόληψης

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, και η κολονοσκόπηση αποτελεί τον πιο ισχυρό σύμμαχο για την έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων στο έντερο. Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τα οφέλη αυτής της εξέτασης και να μη θεωρήσετε την κολονοσκόπηση ως κάτι επώδυνο ή αχρείαστο. Η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση είναι κλειδιά για τη διατήρηση της υγείας σας και την αποφυγή σοβαρών και συχνά αναστρέψιμων καταστάσεων. Ο μόνος τρόπος για να μειώσετε τους κινδύνους είναι να υποβάλλεστε σε τακτική παρακολούθηση και να μην αφήνετε τίποτα στην τύχη του.

Πότε Να Κάνετε Κολονοσκόπηση;

Η κολονοσκόπηση είναι μια σημαντική εξέταση για τη διάγνωση και την πρόληψη διαταραχών του εντέρου. Ορισμένες από τις βασικές ενδείξεις για την πραγματοποίηση κολονοσκόπησης περιλαμβάνουν:

  • Προληπτική εξέταση για άτομα άνω των 45 ετών, ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.
  • Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα, το οποίο μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποιο πρόβλημα στο έντερο.
  • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως η εμφάνιση διάρροιας ή δυσκοιλιότητας, που δεν έχουν εξήγηση ή είναι πρόσφατες.
  • Ανεξήγητη αναιμία, η οποία συνοδεύεται από κόπωση και αδυναμία και μπορεί να υποδεικνύει εσωτερική αιμορραγία στο έντερο.
  • Κοιλιακός πόνος ή πόνος στο ορθό, ιδιαίτερα αν είναι συνεχής ή επιδεινώνεται με το χρόνο.
  • Αποτελέσματα από άλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική ή μαγνητική, που δείχνουν ανωμαλίες στο παχύ έντερο και απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση.
  • Ιστορικό παθήσεων του παχέος εντέρου, όπως ελκώδης κολίτιδα, καρκίνος του παχέος εντέρου ή πολύποδες, καθώς οι ασθενείς με τέτοιο ιστορικό έχουν αυξημένο κίνδυνο για νέες ανωμαλίες ή υποτροπές.
Υπάρχει θεραπεία;

Μέχρι σήμερα καμία φαρμακευτική θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση και στην υποστροφή της λιπώδους διήθησης του ήπατος. Έτσι, η θεραπεία βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση του υποκείμενου αιτίου εφόσον υπάρχει (π.χ. ρύθμιση σακχαρώδους διαβήτη) και σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Συνοπτικά θα λέγαμε ότι για την αντιμετώπιση της λιπώδους διήθησης δεν αρκεί μόνο ο περιορισμός της πρόσληψης λιπών στη διατροφή αλλά η γενικότερη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και από άλλες πηγές ενέργειας (υδατάνθρακες, αλκοόλ) που ενδεχομένως παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Πηγή άρθρου : https://www.eligast.gr/